top of page

När dagen blir till natt och försommar blir till högsommar kastar de sig ut från klipporna. Välkommen till Stora Karlsö och en upplevelse kryddad med allt och lite till. 

Skogsharen fördes in till Stora Karlsö för att jakten på sillgrisslor och tordmular skulle upphöra.

Det har dykt upp en ö utanför rutan. Bortom de gråfärgade vågorna ligger den och väntar. Först syns den endast som en kontur. Sedan framträder den. Synen som möter oss är en syn man inte ofta ser. Klippor bestående av  400 miljoner år gamla bergarter som ivrigt reser sig mot himlavalvet. Grönska. Och fåglar. Överallt. De fullkomligt väller fram i dimman. Det är en närmast overklig syn. Det spontana intrycket är att vi kommit till en bortglömd plats, en magisk ö. 

I alla tider har ön varit känd som fåglarnas ö. De häckande sillgrisslorna och tordmularna på ön har i alla tider levt sida vid sida med människorna. Men en omfattande jakt på fåglarna ledde till att de var nära att utrotas. Men jakten fick ett slut. Stora Karlsö skyddades. Det var ett historiskt beslut som innebar att naturen för andra gången i världens historia hade naturen skyddats för sin egen skull. Blott en gång tidigare i världen hade ett naturområde skyddats. Det var i samband med att Yellowstones nationalpark i USA bildades år 1872. Nu följde Stora Karlsö efter.

Växt- och djurlivet på Stora Karlsö är rikt. På våren täcker ängar med orkidéer ön. Både Adam och Eva och S:t Pers nycklar trivs på ön. Även arter som våradonis och gullborste finns här. En anledning till mångfalden av växter på Stora Karlsö är den långa tradition av bete som finns på ön. 

Men det är inte framförallt växterna som har gjort Stora Karlsö känt. Tvärtom så är ön mest känd är ön för sitt fågelliv. Totalt finns det idag flera tusen sillgrisslor och tordmular på Stora Karlsö. Det vet man genom den forskningsverksamhet som bedrivits på ön sedan 1960-talet. Fågellivet inventeras och varje år i slutet av juni sker det som har fört oss till denna plats. Grisslingen. Det sker i skymningen. När solen lämnat ett glittrande hav efter sig. Då är tiden inne. Då har sillgrissleungarna äntligen blivit stora nog att lämna sitt hem på klipporna. De kastar sig ut till det mörknande havet en efter en. Det är ett magiskt skådespel. Magin gör att man gör precis som sillgrissleungarna. Faller fritt för Stora Karlsös under. 

(Swedish only)

bottom of page